+420 558 621 819 košík: 0,00 Kč

Návody

Zaměření římské rolety

ŘÍMSKÉ ROLETY PŘES VÝKLENEK:

  • Při zaměřování velikosti římské rolety „přes výklenek“ vždy počítejte s určitým přesahem okolo okenního otvoru.
  • římských rolet s vytahováním za každý druhý tunýlek (tj. u římské rolety Modern) je k vytažení potřeba mít nad oknem o něco více prostoru, něž pro římské rolety s vytahováním za každý jeden tunýlek (tj. ostatní typy římských rolet).

PŘESAH ŘÍMSKÉ ROLETY PO BOCÍCH:

K velikosti okenního otvoru se standardně připočítává + 5 až + 7 centimetrů NA KAŽDOU STRANU (to je CELKEM na šířku o + 10 až 14 centimetrů více, než je okenní otvor).

DÉLKA ŘÍMSKÉ ROLETY POD OKNEM:

V dolní části by římská roleta měla dosahovat alespoň 2 až 5 centimetrů pod dolní hranu okenního parapetu. Při zaměřování velikosti římské rolety proto doporučujeme okenní výklenek přeměřit na více místech a pro výpočet velikosti římské rolety pak použít tu NEJVYŠŠÍ naměřenou hodnotu.

PŘESAH ŘÍMSKÉ ROLETY NAD OKNEM (při vytahování římské rolety za každý jeden tunýlek):

Na výšku připočítejte k velikosti okenního otvoru alespoň + 20 až 25 centimetrů – právě tolik místa potřebujete nad oknem pro vytažení římské rolety, která se vytahuje za každý jeden tunýlek.

Je to proto, že římská roleta po vytažení vytvoří charakteristické „varhánky“. Kdybyste římskou roletu namontovali příliš nízko nad okno, roleta by pak ve vytaženém stavu zasahovala před okno, zbytečně by stínila, překážela by Vám při otevírání okna a také by se rychleji opotřebovávala. Proto je třeba mechanismus římské rolety zavěsit do dostatečné výšky nad okno a s touto výškou počítat i při zaměřování velikosti římské rolety.

ŘÍMSKÉ ROLETY MODERN – PŘESAH NAD OKNEM (při vytahování římské rolety za každý druhý tunýlek):

římských rolet MODERN s vytahováním za každý druhý tunýlek počítejte pro vytažení římské rolety řádově s prostorem 30 až 40 centimetrů nad okenním výklenkem.

římské rolety Modern s vytahováním za každý druhý tunýlek se po vytažení rolety nevytvoří varhánky, ale elegantní hladký horizontální sklad. Co do vyčnívání do prostoru je tento sklad podstatně placatější, ale oproti tomu zabere více místa na výšku. Z tohoto důvodu je pro tento typ římské rolety potřebný větší prostor nad oknem. Výška skladů vytažené římské rolety Modern je závislá jednak na použitém materiálu, ale především pak na rozteči jednotlivých tunýlků. Řádově počítejte s výškou 30 až 40 centimetrů.

ŘÍMSKÉ ROLETY DO VÝKLENKU:

římské rolety „do okenního výklenku“ je bezpodmínečně nutné naprosto přesné změření tohoto výklenku. Navíc je třeba výklenek změřit na více místech a pro výsledek pak použít tu NEJMENŠÍ naměřenou hodnotu.

Při zadávání velikosti římské rolety vezměte tuto nejmenší naměřenou hodnotu a ODEČTĚTE od ní – 5 milimetrů. (Výsledkem bude velikost římské rolety do výklenku a současně také šířka mechanismu, který se do výklenku musí vejít.)

Římská roleta „do výklenku“ musí do vytyčeného prostoru přesně padnout – důležitý je každý milimetr, roleta a mechanismus nesmějí ani přečnívat, ani chybět. Tím, že při výběru parametrů zadáte parametr „římské rolety do výklenku“, nám sdělujete důležitou informaci pro technologii výroby.

12. 5. 2015

Římská roleta přes výklenek.

Římská roleta přes výklenek.

Římská roleta do výklenku.

Římská roleta do výklenku.

Římské rolety, které se vytahují za každý jeden tunýlek, potřebují nad oknem prostor asi 20-25 cm.

Pro římské rolety MODERN s vytahováním za každý druhý tunýlek počítejte pro vytažení římské rolety řádově s prostorem 30 až 40 centimetrů nad okenním výklenkem.


Nahoru

Kontakt

Prodejna:
Zámecké náměstí 44
738 01, Frýdek-Místek

+420 558 621 819
E-mail: info@petros-interier.cz



loading