+420 558 621 819 košík: 0,00 Kč

Garnýže

Garnýže - jak si vybrat

  • Garnýže, to už dávno nejsou jen tyčky, na které se věší záclony. Dnešní garnýže, to je spojení krásy, vkusu a účelnosti.
  • Krásná garnýže může být ozdobou Vašeho interiéru a spolehlivým detektorem luxusu.
  • Garnýže si pořizujete na dlouhou dobu a budete je mít Vy i Vaše návštěvy neustále na očích. Proto byste si určitě měli dát s výběrem garnýže velmi záležet.

Při výběru garnýže byste si měli především uvědomit, co od nové garnýže očekáváte. Zkuste si nejprve zodpovědět na tyto otázky:

SKRYTÁ, NEBO DESIGNOVÁ?

Chcete, aby byla Vaše garnýž spíše nenápadně ukrytá a nechala vyniknout kráse dekorací, nebo by se Vaše garnýž měla stát právoplatným a stylovým doplňkem Vašeho interiéru? Podle toho vybírejte barvu, tvar i velikost garnýže.

JAK JI ZAVĚSIT?

Máte dostatek místa pro zavěšení garnýže? Pokud máte například nad oknem dostatek místa, můžete uvažovat o uchycení garnýže na konzoly do zdi. Tam, kde okna dosahují téměř ke stropu, bude vhodnější uchycení garnýže do stropu.

CO K VÁM BUDE SLUŠET?

Jaký máte styl interiéru? Stylu interiéru byste měli přizpůsobit i styl a barvu garnýží tak, aby s garnýže s interiérem ladily a interiér vkusně doplňovaly.

OVLIVNÍ NOVÁ GARNÝŽ DÉLKU ZÁCLON A ZÁVĚSŮ?

Budete na garnýž zavěšovat záclony a závěsy, které už doma máte, anebo si chcete pořídit nové dekorace?

Každá garnýž je jinak vysoká a také může být zavěšena v jiné výšce. To ve výsledku ovlivní, v jaké výšce budou zavěšeny Vaše dekorace. Pokud si tedy chcete pořídit nové dekorace, nemusíte v této chvíli výšku garnýže řešit. Jestliže však už záclony a závěsy máte, pak je třeba počítat s tím, že se může stát, že po výměně garnýže budou najednou dekorace příliš dlouhé, nebo příliš krátké – zkrátka že ztratí svou perfektní délku a bude nutné je buď přešít, nebo se s tím smířit. Není to úplně pravidlo, ale může se to stát.

JAK BUDOU ZÁVĚSY TĚŽKÉ A JAK ČASTO SE S NIMI BUDE HÝBAT?

Co chcete na garnýže zavěšovat? Mají garnýže sloužit pro lehčí a běžné záclony a závěsy, nebo pro těžké závěsy či opony? Budete s dekoracemi často manipulovat? Podle toho vybírejte typ garnýže a také odpovídající jezdce. Garnýže mají různou nosnost a také rozdílné jezdce. Například pro těžké závěsy je vhodné zvolit speciální garnýže s vyšší nosností a pevnějšími jezdci (tyto údaje najdete u každého typu garnýže hned v úvodu).

JAKÝ TYP ŘASENÍ CHCETE NA SVÉ DEKORACE POUŽÍT?

Pokud chcete mít dekorace nařaseny na běžnou řasicí pásku nebo na Vlámské sklady (Mikroflex), můžete být v klidu – tyto řasení se dají pověsit v podstatě na každou garnýž. Zpozornět byste však měli v případě, že chcete použít moderní a praktické řasení Wave systém. Wave systém má speciální jezdce, které „fungují“ jen v některých garnýžích. Tato skutečnost je v tomto e-shopu u každé garnýže vždy přehledně uvedena. Wave systém má i další specifika, o kterých se podrobněji dočtete v následujícím článku.

VÝBĚR JEZDCŮ

Při výběru a konfiguraci garnýže v tomto e-shopu zpravidla (podle typu garnýže) dostanete na výběr z několika typů jezdců. U technických garnýží jsou to obvykle jezdce „Normal“, „Super“ a „Wave systém“, případně „Standard“. Obecně pro běžné lehké záclony stačí kluzné jezdce Normal. Pro záclony a závěsy, se kterými budete častěji manipulovat, se pak lépe hodí kolečkové jezdce Super. Pokud chcete záclony a závěsy nařasit technikou Wave systém, potřebujete k tomu také speciální jezdce. U garnýží s kroužky si pak většinou můžete vybrat mezi obyčejnými kroužky a „tichými“ kroužky s vnitřní výstelkou. Podrobnější informace o typech jezdců a kroužků najdete v dalším článku.

JAK BUDOU DEKORACE NAŘASENY? A BUDOU TO ZÁCLONY I ZÁVĚSY?

Budou Vaše dekorace bohatě nařaseny, nebo jen lehce zvlněny? A budete mít na okně současně záclonyzávěsy, nebo pouze jedno z toho? Pokud počítáte jen s jedním typem dekorace (záclony, nebo závěsy), pak Vám při montáži do zdi stačí garnýž v jednotyčové variantě. Jestliže budete mít oba typy – záclonyzávěsy, budete potřebovat dvoutyčovou variantu garnýže. V každém případě by ovšem na každé konzoli měla být rozteč mezi úchytem na záclony a úchytem na závěsy (případně u jednokonzol vzdálenost úchytu na dekoraci od zdi) dost velká na to, aby si nařasené dekorace spolu vzájemně ani vůči zdi nepřekážely. Obzvlášť Wave systém kolem sebe potřebuje dostatek prostoru, aby se vlny nedeformovaly.

Jinak řečeno: Nechcete, aby se Vám při každém pohybu záclony otíraly o zeď. A také jistě nechcete, aby u sebe byly záclony a závěsy namačkány tak, že současně téměř nejdou shrnout do boku a i když jsou roztažené, vzájemně si překážejí a narušují řasení. Právě proto je třeba mít konzoly (nosníky) s dostatečnou roztečí. (U mnoha laciných a nekvalitních garnýží je přesně toto kamenem úrazu. My se pro Vás vždy snažíme vybírat konzoly s optimální roztečí, přesto je třeba při výběru nosníků zohlednit, jestli máte představu například velmi bohatého řasení, velkých vln na Wave systému, nebo například bohatě zřasených těžkých závěsů.)

KAM BUDU DEKORACE SHRNOVAT?

Při vyměřování šířky garnýže byste si měli uvědomit, na kterou stranu budete chtít záclony a závěsy shrnovat a počítat pro tento účel s dostatečným přesahem garnýže na boku okna.

10. 2. 2019

SKRYTÉ TECHNICKÉ GARNÝŽE jsou téměř nepostřehnutelné a nechávají plně vyniknout kráse dekorací.

DESIGNOVÉ GARNÝŽE SQUARE LINE mohou velmi stylově doplňovat interiér. Záclony a závěsy jsou nařaseny na Vlámské sklady (Mikroflex). Dekorace je zavěšena na garnýže Square line dvojtyč v barvě nerez mat, s nosníky LUX a koncovkami typu Kostka v bílé barvě.

STYLOVÉ GARNÝŽE SQUARE LINE, barva nerez mat, ve dvojtyčové variantě, s koncovkami typu Kostka v barvě nerez mat, zavěšené na zeď na nosníky LUX. Dekorace jsou nařaseny na Vlámské sklady (Mikroflex).

TYTO ZÁCLONY jsou nařaseny na Wave systém a zavěšeny jsou na technické garnýži Terst 7450 v barvě bronz.

PŘI VÝBĚRU GARNÝŽE počítejte s dostatečným přesahem vedle okna, abyste záclony a závěsy měli kam shrnovat. Tyto záclony jsou nařaseny na Wave systém a zavěšeny na technické garnýži Terst 7350.


Nahoru

Kontakt

Prodejna:
Zámecké náměstí 44
738 01, Frýdek-Místek

+420 558 621 819
E-mail: info@petros-interier.cz



loading