+420 558 621 819 košík: 0,00 Kč

Garnýže

Typ jezdců: Wave systém (návod)

JAK POSTUPOVAT, KDYŽ SI VYBERETE JEZDCE PRO WAVE SYSTÉM:

Wave systém má oproti ostatním typům řasení (potažmo ostatním typům jezdců) několik málo specifik. U ostatních typů si vyberete jednoduše garnýž, její délku a typ jezdců podle nabídky. Běžné jezdce jsou v kolejnici nasunuty jednotlivě – každý jezdec je v kolejnici nasunutý zvlášť. Při zavěšování dekorace pak jednoduše nasunete háčky (šneky) z řasicí pásky do otvorů jednotlivých jezdců přesně tak, jak se Vám to hodí.

Oproti tomu u Wave systému jsou spolu jezdci spojeni provázkem a pro určitou rozteč řasení je rozpočítaný a přesně daný počet jezdců. Proto je nutné při výběru jezdců pro Wave systém navolit ještě několik dalších údajů.

  1. Hustota řasení dekorace

    Když si u zvolené garnýže vyberete typ jezdců „Wave systém“, systém e-shopu se Vás nejprve zeptá na „hustotu řasení dekorace“ – to znamená, jak jsou od sebe na provázku vzdáleni jednotliví jezdci. Možnosti jsou dvě:

    • Řasení cca 2×-2,2×, jezdce co 6 cm – vhodné spíše pro záclony
    • Řasení cca 1,6×-2×, jezdce co 8 cm – vhodné spíše pro závěsy

    Jde o to, že pokud jsou jezdci (kteří jsou spolu spojeni provázkem) blíže k sobě (varianta co 6 cm), řasení je hustější (jezdců spojených provázkem je potom samozřejmě více). Hodí se především pro záclony, které bývají jemné, a proto je také třeba je zřasit více, než závěsy – jinak by nemusely vypadat hezky. Toto řasení se ovšem hodí i pro hustěji zřasené lehké závěsy. Nevýhodou je vyšší spotřeba látky i řasicí pásky.

    Varianta jezdců spojených co 8 cm je vhodná především pro běžné a těžší závěsy. Látka je v tomto případě trochu méně zřasená a spotřeba materiálu je menší.

    Poznámka: Hustotou řasení se myslí rozteč jezdců, kteří jsou spolu spojeni provázkem = hustota vln. Kromě toho můžete ovlivnit i hloubku jednotlivých vln, a to vzdáleností háčků (šneků) rozmístěných v řasící pásce. I to pak ve výsledku samozřejmě ovlivní spotřebu materiálu a řasicí pásky.

    Počet jezdců pro každý jednotlivý díl dekorace vždy musí být sudý (aby byly obě vlny na koncích správně natočeny).

  2. Rozdělení dekorace

    Dále se Vás systém e-shopu zeptá na rozdělení dekorace. Varianty jsou: žádné, symetricky a asymetricky. Když tedy zvolíte rozdělení dekorace „žádné“, budou všichni jezdci vzájemně spojeni provázkem v jednom díle.

    Pokud zvolíte rozdělení dekorace „symetricky“, v dalším kroku zvolíte ještě počet dílů a my Vám rozpočítáme jezdce podle délky garnýže a zvoleného počtu dílů na příslušný počet stejně velkých částí. Tuto variantu využijete například u francouzských oken, kdy víte, že máte například čtyři stejně velké díly okna. (Kdybyste v tomto případě zvolili: rozdělení dekorace „žádné“, dostali byste jezdce spojené provázkem v jednom kusu a dekorace by pak nešla rozhrnovat, případně by Vám po následném rozdělení nemusel vyjít správný sudý počet jezdců.)

    Při rozdělení dekorace „asymetricky“ si nejprve musíte uvědomit, která strana je pro Vás na dekoraci pohledová – obvykle je to tedy strana zevnitř interiéru směrem k dekoraci – respektive k oknu. Rozdělení dílů asymetrické varianty se pak vždy předpokládá při pohledu z této „pohledové strany“, a to od levého okraje garnýže směrem doprava.

    Při volbě rozdělení dekorace „asymetricky“ pak v dalším kroku zvolíte počet dílů a v následujícím kroku ještě velikost jednotlivých dílů (z pohledové strany směrem zleva doprava). Součet velikostí jednotlivých dílů by měl být shodný s délkou garnýže (popřípadě v některých případech může být i kratší – nikoliv však delší). Spojené jezdce Wave systému Vám pak přesně rozpočítáme podle navolené velikosti dílů a tyto díly potom v příslušném pořadí nasuneme do kolejnice.

Ani hustota řasení, ani rozdělení dekorace na díly nemá vliv na cenu garnýže. Ovlivněna může být pouze spotřeba látky na dekorace a spotřeba řasicí pásky.

1. 1. 2015


Nahoru

Kontakt

Prodejna:
Zámecké náměstí 44
738 01, Frýdek-Místek

+420 558 621 819
E-mail: info@petros-interier.cz



loading